Óvodánk Békéscsabán elsőként reagált a pandémiás karanténra. A szülői visszajelzések alapján ez nem volt hiábavaló munka az óvodapedagógusok részéről:

„Kedves Óvónénik! Az "E-ovi" foglalkozások abban nyújtottak leginkább segítséget számunkra a hétköznapokon, hogy nem távolodtunk el a mindennapi ovis élettől. Örömmel vettünk részt valamennyi foglalkozáson, melyek egyfajta keretet is adtak a napoknak. Közben felelevenítettük az aktív ovis napokat, a beszélgetésekből pedig sokszor kiderült, hogy hiányoznak a kis ovis társak, az óvónénik, a dadusok, és maga az ovis légkör is. Ugyanakkor nagyon hamar eltelt ez a két hónap, főként, hogy

mindig akadt valami feladat, tennivaló. Nagyon hálásak vagyunk, hogy nem hagytatok magunkra bennünket ebben a nem várt helyzetben! Köszönjük szépen!” Üdv.: Timike szülei

„Sokat segítettek a feladatok, volt amit többször is csináltunk (festés). Nem tudtam volna ilyen feladatokat kitalálni. Bence elég aktív itthon, nehéz volt vele a lakásban 2 hónapig. Segítettek a feladatok lefoglalni, és mindent együtt kellett csinálni. Vicces volt, amikor a labdát a fejem fölé tettem lábbal, de sikerült. Családi játékok is kerekedtek a feladatokból. Mindig örült amikor mutattam milyen feladatot kaptunk.
Keveset beszél az oviról, de ez régen is így volt.
Ezúton is köszönjük a támogató munkátokat!”

-Bence családja

 

 

„Én személy szerint örültem a feladatoknak. Könnyebbséget jelentett, hogy nem nekem kellett kitalálni. Volt olyan (mikor apa itthon volt), hogy hiába mondtam, h feladatozzunk, pl a halacskás versikét azt hittem hip-hop megtanulja, de nem volt kedve. Aztán volt olyan feladat, ami nagyon tetszett neki.”

-Janika családja

„Nagy örömmel vettük mikor küldtetek "nekünk" valamit. Olivérnek hiányzott az ovi, emlegette is.
Mindig szívesen nézte/hallgatta a "feladatokat". Elkészíteni nem mindegyiket volt kedve, de boldogan nézte azokat is, érezte a törődést.
Igen, nagy segítség volt számomra is, bevallom nem vagyok egy nagyon kreatív anyuka .”

-Olivér családja

„A gyermekemmel való foglalkozások során az óvónők által elküldött anyagok nagy segítséget jelentettek, hiszen adottak voltak az előre megfogalmazott témakörök illetve az ahhoz tartozó feladatok, versek/mesék. Változatos témák és feladatok voltak, mennyiségüket tekintve is optimálisak, az itthoni napirendbe is könnyen beilleszthetőek. Gyakran emlegette a vele foglalkozó felnőtteket, és pár barátját is a feladatok során, amelyeket örömmel végzett, és várt minden nap.”

-Zente családja

„Nagyon nagy segítség volt, hogy minden héten aktuális témákat kaptunk. Hasznosak voltak. Egyrészt nem nekem/nekünk kellett kitalálni, keresgélni olyan feladat, téma után ami a korosztálynak megfelelő. Másrészt a fiúk is nagy érdeklődést mutattak egy-egy téma iránt. Jó volt "betekinteni" egy ovis napjukba. A kreatív alkotások, és az érdekfeszítő videók voltak azok amikbe szinte minden alkalommal részt vettek. Volt olyan téma is amikor mesélték, hogy az oviban is csináltak ilyet... Az első időszakban nagyon szerették az itthoni ovit, de pár hete már pityergés is volt főleg az ovónéni hiánya miatt. A mesék felolvasása okozott gondot, könyvből szeretik hallgatni,telefonról ez nehezített volt.”

-Zénó és Jenci családja

A mozgásos, mutagatós mondókák voltak nálunk a kedvencek. És persze, a felolvasott mesék, és a videós bemutatós feladatok is a kedvencei.
Mondja, hogy mit fog majd elmesélni az óvónéniknek, dadusnéninek és a gyerekeknek... 

                                                                                                 Zsófi és Jázi szülei

„Nagy segítség volt az e-ovi! Sokat segített a gyerekekkel itthon töltött idő alatt a célzott téma héttel kapott ajánlások. Rengeteg időt tudtunk rájuk fordítani, mert nem nekem/ nekünk kellett kitalálni, keresgélni olyan feladat, téma után ami a korosztálynak megfelelő . Természetesen voltak olyan feladatok amiben főleg Erik nem szívesen vett részt, de olyankor el is engedtük. A kreatív dolgokban nagyon szívesen részt vett. Próbáltunk a napi rutinba beilleszteni az ovi időt. Eriknek az ovi nem kifejezetten hiányzik, ( sok az aludás ) de a csoport társait , Titeket hiányol. A legnehezebb a témákhoz való mese felolvasása volt. Sajnos az itthon megtalálható mesék között nem mindig találtam olyat ami oda "illik". Ezt Ti nagyon szuperül megoldottátok és látnotok kellett volna, ahogy Erik szint extázisba esett ahogy a hangotokat hallgatta.”

-Erik családja

„A mese Anett néni hangjával , fantasztikus élmény volt Larának!
Így utólag, bánom, hogy nem vettem kamerára.
Szintén mikor videón látva, mondtátok el a feladatokat vagy közösen bekapcsolódva ment az origami, tojás festés ezek még szülőben is maradandót okoztak.
A visszaigazolások a fényképek a festmények, rajzok is jó ötlet volt, láthatta a barátait, a munkáit, sokszor emiatt lett kedve neki is elkészíteni a remekművet. Az online fejlesztő gyakorlatokat, a mai napig visszakeressük és csinálja Lara annyira tetszett neki. Nyilván az óvodai élményt nem tudtam visszaadni, de mindenképp segítségünkre vált és hogy láthatta az óvó néniket az csak hab volt a tortán.”

-Lara családja


Először is szeretnénk megköszönni Nektek ismét, hogy az elmúlt hetekben küldtétek becsülettel a kis házi feladatokat a gyerekeknek!
Igen, mindenképpen hasznos volt és segített Nekünk!
Azért volt jó mert a kisgyermek le is volt kötve, mellette fejlődött és tanult.
Mi is sokat segítettünk Neki, de addig is az időt Vele töltöttük
Várta a feladatokat, de leginkább a mozgásos feladatok érdekelték és kötötték le jobban a figyelmét!
Az eleinte még nem került szóba az óvoda, az első 3-4 hétben. Utána hébe-hóba, az elmúlt 2 hétben pedig már türelmetlenül várja és mindennap számol vissza. A naptárban a jelölést is csinálja,
nagyon szeretne már játszani. A Vackort nagyon szerette, volt, hogy többször is vissza kellett hallgatni 1-1 epizódot. (Gácsi Zita )

E-ovis élményeink tapasztalataink. Áron az itthon töltött idő alatt nagyon élvezte a feladatokat,örömmel csinált mindent.Az óvónénik szuperül állították össze a korosztályuknak megfelelő foglalkozásokat.Az esti mesék és a kreatívoskodás volt a kedvence.Hiányzik már neki az óvoda a pajtásai az óvónénik és a dadanéni.

                                                                                               Áron szülei             

Nekünk nagyon tetszettek a "foglakozások". Csengi örömmel fogadta a feladatokat és szivesen csinálta őket.A vackor meséket is nagyon várta. Sokszor mesél az oviról,hogy miket csináltatok. Nagyon hiányoznak Csenginek a kis csoport társai és Ti is! Csenge szülei

! Az "E-ovi" foglalkozások abban nyújtottak leginkább segítséget számunkra a

Kedves Óvónénik! Az "E-ovi" foglalkozások abban nyújtottak leginkább segítséget számunkra a hétköznapokon, hogy nem távolodtunk el a mindennapi ovis élettől. Örömmel vettünk részt valamennyi foglalkozáson, melyek egyfajta keretet is adtak a napoknak. Közben felelevenítettük az aktív ovis napokat, a beszélgetésekből pedig sokszor kiderült, hogy hiányoznak a kis ovis társak, az óvónénik, a dadusok, és maga az ovis légkör is. Ugyanakkor nagyon hamar eltelt ez a két hónap, főként, hogy mindig akadt valami feladat, tennivaló. Nagyon hálásak vagyunk, hogy nem hagytatok magunkra bennünket ebben a nem várt helyzetben! Köszönjük szépen! Üdv.: Timike szülei


Nagyon köszönjük az anyagokat! Igyekeztem mindet feldolgozni itthon, ha màr foglalkoztok velünk
Sajnos azonban sokszor nehezen boldogultam, mert minden reggel úgy ébredünk, hogy a 2 fiúval nem egyeznek a terveink. Határozott elképzeléssel ébrednek mindketten és az első 2-3 hetet leszámítva nem igazán tudom őket rávenni, hogy az én elképzeléseimet kövessük. Az első hetek nagyon stresszesek voltak emiatt nekem és ezért én engedtem/lazítottam... szerencsém van, mert most sem vészes a helyzet, nem nézünk tévét napközben, nem kockulnak, nem videójátékoznak... hanem nagyon szívesen játszanak, kézműveskednek, mozognak velem, csak ők diktálnak, hogy mikor mit.
Mindezek mellett ha lehetőségem adódik, előveszek Tőletek egy-egy témát/videót, amiből az alábbaiakat tudtuk hasznosítani:
- felolvasott, elmondott meséket isszák, ha Te mondod, ha én olvasom, nem számít.                                                                                          Norbi anyukája,

Szia! Az első pár hétben nagy segítséget jelentett,élvezte ,hogy láthatja és hallhatja az óvónénit,lelkesen részt vett a feladatokban ,szerette hallgatni a meséket. Pár hét után kb .a 3. héttől nem igényelte az általatok és általam kínált feladatokat,mert önállóan talált ki kreatív dolgokat ,amit kisebb segítséggel el is végzett. A társakat ritkán emlegette,mert a legtöbbel találkozott a lakótelepen,de sok emlék és élmény került szóba a mindennapokban ,amikről szívesen mesélt.

                                                                                               Kincső anyukája

Mi megcsináltuk mindegyik feladatot (bár nem mindegyiket sikerült feltölteni) és meghallgattuk az összes mesét. Hasznos volt nagyon, hogy ötleteket kaptunk, és az is, hogy a gyerekek láthattak benneteket a videón. Így egy kicsit oviban érezhették magukat.

                                                                                                    Zselyke szülei

Én először is szeretnék köszönetet mondani az Óvónők odaadó munkájáért, amit ebben a kialakult élethelyzetben is maximálisan teljesítettek. Mint tudjátok, férjemmel együtt közfeladatot ellátó munkahelyen dolgozunk, ezért kisfiamnak mindvégig biztosítva volt a megfelelő felügyelet, így délután hazaérve tudtuk teljesíteni az E-ovi keretében közzétett feladatokat. Az otthoni foglalkozásokat közösen végeztük, nagy segítséget nyújtottak a haza adott munkafüzetek, amiben játékosan tanuljuk a számjegyeket, számolásos feladatokat. Az otthon elkészített, különböző témájú rajzokat és alkotásokat lelkesen töltöttük fel a közös oldalra, ahol láthattuk a többi gyermek munkáját is. Nagy örömmel végeztük az átmozgató tornákat és mozgásfejlesztő feladatokat is. Kisfiam gyakran emlegeti csoporttársait, hiányoznak neki a kis barátai, nagyon reméljük, hogy május végén lévő szülinapját már együtt tudják ünnepelni.

                                                                                                        Endi szülei

Szia! Rengeteget segített a mindennapokban. Elsősorban az volt a motiváció, hogy látta Lili a kis barátait és munkáit. Eleinte zárkozottságából adódóan mindig halogatta a feladatokat. Valószínűleg furcsa volt neki a "home óvoda" 2hét elteltével kezdett az óvodai életről mesélni. 4hét után hiányolta igazán csoporttársait.

                                                                                                       Lili anyukája,


Mindenképpen jó volt, és persze hogy sokat emlegette az ovit. Nekünk jó volt, hogy volt egy ilyen kapcsolat veletek de ez azért nem ugyanaz mint amit ti személyesen adtok. Tehát nem helyettesít semmiben sem titeket, kell a ti tudasotok személyes jelenlétetek nevelésetek! Hosszú távon nem lenne jó, ha így működne az ovi az biztos!! Nekem nyilván nem úgy fogadta el hogy feladat van és ez az ő javát szolgálja,de azért csinálta. Hiányzott a többi gyermek húzó ereje, a csoport szellem. Osszessegeben jó volt, de szerintem a szülő nem óvónő,nem pedagógus... Abból a szempontból nagyon jó volt, hogy éreztük a jelenlétetek 

                                                                                                       Anna szülei

Szia! Rengeteget segített a mindennapokban. Elsősorban az volt a motiváció, hogy látta Lili a kis barátait és munkáit. Eleinte zárkozottságából adódóan mindig halogatta a feladatokat. Valószínűleg furcsa volt neki a "home óvoda" 2hét elteltével kezdett az óvodai életről mesélni. 4hét után hiányolta igazán csoporttársait.

                                                                                                       Lili anyukája,

Hasznosnak találtuk az e-ovi keretében kapott meséket, mondókákat, verseket. Viszont nem helyettesíti (bármennyire szeretnénk) a "személyes óvodai nevelést". Teljesen másként vette Janka tőlünk a feladatokat, mint ha óvodai keretek között kellett volna azokat megoldania. Míg egy verset az óvodában egy hétig tanul, észre sem veszi és tudja. Mert játékos formában tanulják, fel sem tűnik neki, már meg is tanulta. Nem beszélve az iskola előtti felkészülést. Mi szülők bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk annyira érdekesen, izgalmasan megtanítani velük, mint azt az óvodában, iskolában teszik a pedagógusok. Nagyon hiányzik Jankának a társaság, az ovis barátok, az óvó nénik, a kis megszokott világa.

                                                                                 Janka szüleinek véleménye

Ahogy bezárt az óvoda akkor a legelején még Nimród élvezte is, hogy nincs óvoda, abban az időben nem igazán érdekelte a feladat! De azért örömmel végezte, de nem kellett sok idő kb 2 hét, azóta minden héten, minden nap kérdezte, hogy jött-e feladata, és azóta a legnagyobb örömmel végzi azokat. És minden egyes alkalommal már kérdezi, hogy mikor mehetne már megint óvodába, mert mindig azt mondta, hogy az óvó nénikkel a legjobb készíteni a feladatot, zenét hallgatni, verset tanulni, meg a barátokkal találkozni.

                                                                               Nimród szüleinek véleménye

Szia! Köszönjük szépen a küldött ötleteket. Segítség volt, mivel a két fiú tanítása mellett nem mindig volt időm neki is bogarászni az ő korának megfelelő dolgokat. Úgyhogy ezekből szívesen csináltuk meg, vagy játszottuk el amelyikhez éppen kedve volt. Az óvoda borzasztóan hiányzik neki!!! Mindennapos téma, hogy mikor mehet. A barátok, óvo nénik hiánya miatt sokszor kell vígasztalni. De bízunk benne mostmár nem sok van hátra. 

                                                                                     Mira és Balázs anyukája

Szia! Őszinte leszek, néztük illetve néztem amit küldtetek, nem minden esetben olvastuk, főleg a mesét, mert Luca még szereti ha lát képet is a mese mellé, nyilván ez nem baj de abból egész nap olvashatnék neki. Sok mondókat tanultunk a Bartos Erika mondókás könyvekből. A kreatív dolgokat csináltuk hellyel, közzel, aranyos volt mindegyik. Az ovit magát annyira nem emlegette inkább a barátokat de azokat mindennap ( Maja, Tomika) . Benneteket és Tündi nénit is többször.
Sok kis foglalkoztató feladatot nyomtattam neki, amiket csináltunk. Összegezve, annak ellenére, hogy itthon dolgozom, együtt vele nagyon jól eltöltjük, a napokat Én imádok minden percet vele És, hogy kicsit dicsekedjek vele mivel megtanult biciklizni tanulja a kresz táblákat, mivel sokat közlekedünk biciklivel együtt!


                                                                                                      Luca anyukája

Előre is szeretném megköszöni, hogy nem hagytatok teljesen magamra Beni fejlesztésében. Mindig nagy izgalommal várta a feladatokat és a meséket,verseket. Kicsit elszomorodott mindig, hogy még nem mehet oviba,de összegezve könnyebb volt ezt a pár hónapot átvészelni, és nekem is sok ötletet adott, mivel tudnám lefoglalni, hogy úgy érezze, hogy csak egy kis idő és újra találkozhat Veletek. Köszönöm a munkátokat Alíz és Gabika.

                                                                              Benjamin szüleinek véleményeIgen, segítséget jelentettek a mindennapokban a facebook csoportba feltett anyagok és hálásak vagyunk érte. Olyan virtuális óvodai csoportot hoztatok létre, amit életben tart a sok vidám feladat, ötlet, és a gyerekek láthatják egymást és titeket az oldalon keresztül. Mi egyébként is rengeteget kézműveskedünk, mindenféle új dolgokat kipróbálunk, de így, hogy félig a munkahelyről, félig home office rendszerben kell dolgoznom, nagy segítséget jelent, hogy sok ötletet kapunk tőletek. Összességében elmondhatom, hogy a feladatok nagy részéhez volt is kedve Taminak, és volt olyan, amihez nem, de ez így van rendjén. Külön kiemelem az anyák napja speciális megoldását, amivel az apukákat is bevontátok a közös készülődésbe. Ez a fajta meglepetés normál körülmények között nem valósult volna meg, és nem is volt rá példa. Lehet, hogy a normál óvodai menetrendbe is be lehetne illeszteni az apukákat egy-egy kis feladattal.  A legnagyobb sikert nálunk „Edit néni mozija” aratta, a diavetítést rengetegszer megnéztük, alváshoz készülődve.
Tami nagyon gyakran emlegeti az óvodát, az óvó néniket, a gyerekeket, hiányzik neki a csapat. Több olyan ovis csoportból származó élmény, történet is felszínre került, amit eddig nem hallottam még tőle, és több kulisszatitok is napvilágot látott az óvodai életből.
Személy szerint nagyra értékelem mindazt az igényes és színes palettát felsorakoztató feladatsort, amit lehetőségként kínáltok nekünk, és fontosnak tartom, hogy amennyiben Taminak kedve van hozzá, végig is csináljuk azokat, mert nem kevés időt és energiát szántok arra, hogy ezeket összeállítsátok a csoportba járó gyermekek képességeit és fejlődési szintjét figyelembe véve. Mi külön örülünk az ebédnek, hogy járhatunk érte, mert olykor-olykor találkozhatunk az óvodai ismerősökkel, így az izoláltság érzése kicsit enyhülhet mindannyiunkban. Nagyon jó munkát végeztek, hálás köszönet érte!

                                                                                                        Tamara szülei